Nous somes un cabinet d’avocats indépendant qui rassemble expertise et expérience dans tous les domaines juridiques. En tant que cabinet d’avocats AEB, nous fournissons des services pour les besoins juridiques de tous, des particuliers aux moyennes et grandes entreprises, des institutions étatiques aux holdings internationales et mondiales.

Contactez-nous

Esentepe Mh. Etci Sk. N° : 12 Etage : 4-5 Sisli, ISTANBUL

Du lundi au vendredi (09h00 - 18h00)

Suivez-nous

Pour des informations détaillées sur tous les domaines dans lesquels nous travaillons :


İki Haklı İhtar Sebebiyle Tahliye

Publications

TBK’nın “Kiraya verenden Kaynaklanan Sebeplerle” başlıklı 352. Maddesinin 2. fıkrasıKiracı, bir yıldan kısa süreli kira sözleşmelerinde kira süresi içinde; bir yıl ve daha uzun süreli kira sözleşmelerinde ise bir kira yılı veya bir kira yılını aşan süre içinde kira bedelini ödemediği için kendisine yazılı olarak iki haklı ihtarda bulunulmasına sebep olmuşsa kiraya veren, kira süresinin ve bir yıldan uzun süreli kiralarda ihtarların yapıldığı kira yılının bitiminden başlayarak bir ay içinde, dava yoluyla kira sözleşmesini sona erdirebilir.” Hükmüne şamildir.

 

İşbu madde uyarınca, kiracıdan kaynaklanan ve sözleşmeyi sona erdirme imkanı veren bir sebep; kiracının kira parasını ödemediği gerekçesi ile iki haklı ihtar alması halidir.

TBK m. 352/2 hükmüne göre, kiracı bir yıldan kısa süreli kira sözleşmelerinde kira süresi içinde, bir yıl ve daha uzun süreli kira sözleşmelerinde ise bir kira yılı veya bir kira yılının aşan süre içinde kira bedelini ödemediği için kendisine yazılı olarak iki haklı ihtarda bulunulmasına sebep olmuşsa kiraya veren, kira süresinin ve bir yıldan uzun süreli kiralarda ihtarların yapıldığı kira yılının bitiminden başlayarak bir ay içinde dava yoluyla kira sözleşmesini sona erdirebilir.

 

TBK m. 352/2 uyarınca tahliye davası aşağıdaki şartlar altında açılabilir:

 

  1. Kiracıya, bir yıldan kısa süreli kira sözleşmelerinde kira süresi içinde; bir yıl ve daha uzun süreli kira sözleşmelerinde ise bir kira yılı veya bir kira yılını aşan süre içinde kira bedelini ödemediği için yazılı olarak iki haklı ihtarda bulunulmuş olmalıdır.

 

  1. Her şeyden önce kiralayan tarafından kiracıya yapılan ihtarın haklı olması gerekmektedir; ihtarın haklılığını ispat yükü kiralayandadır. Önemle belirtmek gerekir ki, yerleşik Yargıtay içtihatları ile, kiracı aleyhine başlatılan icra takipleri de haklı ihtar olarak kabul edilmektedir. Bu sebeple, ihtarın haklılığı ilk etapta, ihtarda ödenmeyen kira bedellerinin miktarı ve ait oldukları vadelerin belirtilmesi ile mümkün olacaktır.
  1. Bunun haricinde, ihtarın haklı olabilmesi için ihtarın, kira bedelinin ödeme borcunun muaccel olmasından sonra gönderilmiş olması gerekmekte olup, ihtarın kiracıya ulaşması itibariyle eksik veya hiç ödenmemiş kira bedelinin kiracı tarafından hala ödenmemiş olması gerekmektedir. Bir diğer deyişle, muacceliyetten evvel gönderilen ihtar haklı sayılmayacağı gibi kiralayanın ihtarın kendisine varmasından sonra ödeme yapması gerekir. Bir diğer deyişle, ihtar gönderildikten sonra, fakat kiracıya varmadan (tebliğ edilmeden) kiracı ödeme yaparsa ihtarın haklılığı ortadan kalkar. Kiralayan ihtarı gönderdiğini ileri sürerek kiracının ödeme teklifini reddederse, alacaklı temerrüdüne düşer.

 

Örnek: 10.03.2020 başlangıç tarihli ve bir yıl süreli kira sözleşmesinin Mayıs kirasını ödemeyen kiracıya bir ihtar gönderilmiş, ardından Kasım ayı kirası ödenmeyince Kasım ayı kirası için de ayrı bir icra takibi başlatılmış olsun. Bu durumda Kiracı kendisine ihtar gönderildikten sonra kira borcunu ödemiş olsa dahi, 10.03.2021 tarihinden itibaren bir ay içerisinde tahliye davası açılabilmektedir.

 

  1. Ayrıca kiracının kira parasının çok önemsiz bir kısmını -örneğin beş lira eksik yatırma gibi- ödememesi durumunda, kiraya verenin bu sebeple çektiği ihtarın TMK m. 2 dürüstlük kuralı gereğince haklı ihtar olarak değerlendirilmemesi gerekir.
  1. Kira parasını vaktinde ödemeyen kiracıya çekilen ihtar TBK’nın 260. maddesinde yazılı olduğu gibi, belirli bir şekle tabi değildir. Dolayısıyla, ihtarnamede ödemelerin yapılması için süre verilmesine gerek yoktur. Yargıtay 6. Hukuk Dairesi E. 1998/7355 K. 1998/7431 T. 28.9.1998

 

  1. İhtarın yazılı olması gerekmektedir.

İhtar noter aracılığıyla, mektupla, telgraf, güvenli elektronik imza veya ödeme emriyle yapılır.

  1. İki haklı ihtar yasada öngörülen sürelerle yapılmalıdır.

Bu itibarla, iki haklı ihtar sebebiyle tahliye davasını açmak için bir yıldan kısa süreli kira sözleşmelerinde kira süresi içinde; bir yıl ve daha uzun süreli kira sözleşmelerinde ise bir kira yılı veya bir kira yılını aşan süre içinde kira bedelini ödemediği için farklı aylara ilişkin olarak kiracıya ayrı ayrı ihtar gönderilmesi gerekmektedir. Bir yıldan kısa süreli kira sözleşmelerinde kira süresi içinde yapılmalıdır.

  1. Kiraya veren ihtarların yapıldığı kira yılının bitiminden itibaren 1 ay içinde tahliye davası açmalıdır.

Kiraya veren 1 ay içinde tahliye davası açmaz ise kiracının iki haklı ihtar nedeniyle tahliye talebinde bulunma hakkını kaybedecektir. Bu sebeple, herhangi bir hak kaybı yaşanmaması adına anılan süreye dikkat edilmesi büyük önem arz etmektedir.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Yayımlar

Bize Danışın

Covid-19

Contentieux et règlement des différends

AEB représente ses clients en médiation dans les litiges juridiques,…

Droit de l’immobilier

AEB propose des solutions stratégiques et à faible coût à…

Fusion-acquisition

Asci Etci Benglian fournit des services de conseil axés sur…

Propriété intellectuelle

Aşcı Etci Benglian fournit des services dans tous les domaines…

Droit du travail

Asci Etci Benglian préfère travailler en étroite collaboration avec ses…

Recouvrement de créance et restructuration

Aşcı Etci Benglian protège les intérêts de ses clients qui…

Droit des assurances

Aşcı Etci Benglian fournit des services de conseil et de…

Droit des sociétés et Gouvernance d’entreprise

Aşcı Etci Benglian fournit des services de conseil à de…

Protection des données personnelles

Aşcı Etci Benglian met en œuvre des programmes de conformité…

Droit des transports et de la logistique

Aşcı Etci Benglian fournit des solutions rapides et efficaces à…

Droit de la consommation

Aşcı Etci Benglian fournit des services de conseil juridique et…

Droit de la famille et des successions

Le cabinet AEB fournit des services de conseil à ses…